Relații, relații

FENG SHUI are o abordare foarte logică și interesantă asupra relațiilor interumane, din prisma celor 5 elemente și a ciclurilor de naștere și de control. Ciclul de naștere (de la stânga la dreapta) este: LemnFocPământMetalApăLemn-ș.a.m.d. continuu, într-un cerc. Acesta se poate traduce ca o relație de generare între RESURSE-SINELE-INTELIGENȚĂ-BANI-PUTERE-RESURSE. Ciclul de control (de la stânga la dreapta) este: LemnPământApăFocMetalLemn, adică, SINELE controlează BANII, aceștia controlează RESURSELE, acestea controlând INTELIGENȚA, care supune PUTEREAÎn funcție de elementul personal – al Sinelui- ne recunoaștem părinții, copiii, frații și surorile în respectivele cicluri.

Ce înseamnă? Un scenariu ar fi acesta: elementul Sinelui sunt eu, colegii, anturajul. De cele mai multe ori reprezintă distracție și o cheltuială de bani dacă nu intervine elementul Inteligenței, adică talentele , abilitățile, creativitatea, care să genereze acești bani. Banii corup, adică controlează Resursele, sănătatea, educația, gândirea, dar dacă ei susțin Puterea, autoritatea, legile, devin deosebit de utili în a-ți dezvolta aceste resurse. Resursele în exces generează un răsfățat, prea puțin interesat să-și dezvolte talente și abilități de viață. Dar când acestea se consumă pentru dezvoltare personală, cu elementul sinelui, ești capabil să-ți fructifici toate aceste abilități și talente.

Mama este cea care dă naștere, deci este resursă pentru elementul sinelui al unui copil, iar copiii sunt pentru ea reprezentarea realizărilor, adică a inteligenței. Soțul reprezintă pentru consoartă elementul puterii, întrucât este cel care o cucerește și în egală măsură aduce autoritate și restricții care pot fi îmblânzite pe de o parte cu resursele soției – de ordin familial, material, spiritual sau, pe de altă parte cu inteligența ei, ceea ce înseamnă capacitatea de a-și folosi talentele și abilitățile – inclusiv copilul, ca un element de condiționare. Și în practică, se mai întâmplă, bărbați căsătoriți din interes pentru averea sau poziția femeii, sau femei căsătorite din interes, punând la bătaie toate atuurile: frumusețe, șarm, posibilitatea de a fi însărcinată.

Pentru bărbați, femeia reprezintă banii, elementul pe care îl cuceresc folosindu-și inteligența, ajungând să fie un trofeu, nu neapărat cu conotațiile sale negative. Soacra este resursa acestui element „banii” care îl consumă pe ginere și pentru care își va dezvolta abilități de „supraviețuire”.

Bineînțeles că puteți identifica și alte scenarii doar privind cu atenție în jurul vostru. Succes!